Gefeliciteerd in Guinee

Vr 23 nov |Stage 34 : Labé – Soccer Camp (138 km)

Vandaag een bijzondere dag want ik ben jarig. Ik wil bij het avondeten trakteren op bier en wijn die dan wel gekoeld moeten zijn. Daar heb ik de hulp van de tda organisatie voor nodig en die krijg ik ook. Het bier en de wijn heb ik bij het hotel ingekocht en zij zorgen dat het gekoeld is zodat de ze het in koelboxen kan meenemen. De avond tevoren controleer ik nog even en dan blijkt men geen witte wijn in de koeling te hebben gedaan maar rosé. Wordt als nog geregeld.

Heb me voorgenomen vandaag rustig aan te doen en wat meer tijd te nemen om foto’s te maken. Onderweg worden we opgehouden door de start van de fietsronde van Guinee. De hele karavaan is ons vlak na Labé gepasseerd om 40 km verderop te straten. Met veel moeite kom ik erdoor. Er moet vandaag in totaal bijna 1500 meter geklommen worden dus er moet wel gefietst worden. Het gaat allemaal redelijk geleidelijk, met niet teveel wind, slechts 30 graden en met prachtige vergezichten. Hele mooie fietsdag. Door het klimmen is het gemiddelde zo’n 20 km per uur zodat ik toch nog zeven uur op de fiets zit.

Als ik om half vier aankom nog een uurtje om soep naar binnen te werken, tent op te zetten en me te wassen om om half vijf mijn party te kunnen openen. Dat lukt precies. Iedereen aangenaam verrast door gekoelde drankjes. We kamperen op het plaatselijke voetbalveld en ondanks dat onze tenten er staan wordt er gewoon getraind en is er heel veel belangstelling voor ons kampement. Een geweldige mooie chaos. Zodra het donker is keert de rust terug met een mooie volle maan. Een zeer memorabele verjaardag.

Do 22 nov | Rustdag Labé

Na zeven dagen fietsen is deze rustdag meer dan welkom. Om alle was zelf te doen is me teveel. Een deel laat ik doen door het hotel en een deel doe ik zelf. Ook mijn fiets heeft onderhoud nodig. Mijn achterrem blijkt niet meer te werken. Is al eens eerder gerepareerd. De mecaniciens zijn er heel lang mee bezig en uiteindelijk krijgen ze het voor elkaar. Voor de geïnteresseerden : het zijn magura remmen met oliedruk.

We zitten vijf kilometer buiten Labé. Taxi zijn er bijna niet maar wel heel veel motortaxi’s. Daar maken we gebruik van om in het centrum te komen. Een hele ervaring. Van een helm heeft men hier nog niet gehoord. Toen ik gisteren Labé binnen kwam was me al opgevallen hoeveel motortaxi’s er hier reden. De reden is dat buiten de geasfalteerde hoofdweg de overige wegen onverharde wegen zijn waar geen auto kan rijden. In de buurt van het centrum logeren een paar andere fietsers in een hotel met wie we lunchen. Een fles wijn moet ik ergens anders halen waarvoor ik weer een motortaxi neem. Omdat er een fietsevent is waarvoor de asfaltweg is afgesloten kom ik via allerlei onbegaanbare wegen door heel Labé.

Voor de rest van de dag weer de nodige voorbereidingen voor komende vijf feestdagen.
En voorbereidingen voor mijn verjaardag van morgen om bij het avondeten een koud biertje en koude witte wijn en niet te warme rode wijn te kunnen aanbieden.

 

Wo 21 nov | Stage 33: River Camp – Labé (115 km)

Vandaag lijkt een kort ritje maar de werkelijkheid zal anders blijken. Na 22 km gaat de weg over in een voor auto’s nagenoeg onbegaanbare weg. Daarom vertrekt de lunchtruck alvast een half uur eerder. Het is vroeg in de ochtend nog heerlijk koel. De eerste 22km prima asfalt en alleen oppassen voor de geiten en koeien die op de weg lopen. Er zijn ook veel honden maar gek genoeg talen die niet naar je. Ze blaffen niet en gaan gewoon opzij. Hoe groot is de tegenstelling met Marokko! Na 22 km even aan de weg vol gaten, kuilen en stenen wennen. Dan nog 25 km onbegaanbare weg waarin we ook nog 800 meter moeten klimmen. Ik heb mijn kleinste verzet opstaan en telkens op zoek naar een berijdbaar stukje. En ik moet oppassen om niet te vallen. Dat heb ik in Mongolië al vaak genoeg gedaan. Drie kilometer voor het einde van deze moeilijke weg haal ik zelfs de lunchtruck in. Heb onderweg wat problemen met mijn ketting die er wel 10 keer is afgesprongen als ik over de stenen stuiter. De ketting moet wat strakker gespannen worden en dat laat ik vanavond meteen doen.

Op de lunchplek zitten al een tiental rijders te wachten op de lunchtruck. Sommigen rijden door maar ik wacht maar even. Ik ben hard toe aan wat eten. Na de lunch denk je de resterende 66 km wel even te doen. Dat is dus telkens een denkfout. We moeten nog duizend meter klimmen, de wind staat tegen en het is 34 graden. Vooral de lange stukken 5 procent omhoog vallen tegen in de hitte. Drie keer gestopt om wat te drinken maar het valt niet mee een koel drankje te vinden. Uiteindelijk met een gemiddelde van 14 km per uur acht uur op de fiets gezeten.

Di 20 nov | Stage 32: Guinea Border – River Camp (152 km)

Nadat ik gisteren mijn verslagje had gemaakt heb ik eerst 2 potjes geschaakt tegen Dominiek, die in zijn jeugd veel geschaakt had. Dat bleek. Beide keren verloren. Terwijl wij in het restaurant aan het schaken waren ging er een generator aan die een hels kabaal maakte en een vreselijke diesellucht verspreidde. Dat eerste was voor iedereen vreselijk en het laatste vooral voor degenen die op de binnenplaats van het hotel hun tentje hadden opgezet. De generator stond naast mijn kamer en zou van negen uur in de avond tot drie uur in de nacht aanblijven om de stroomvoorziening te verzorgen. Toen ik mijn kamer binnenkwam bleek wel de airco te werken. Dus heerlijk koel maar wel een oorverdovend lawaai naast me. De koele lucht werd precies over mijn bed geblazen zodat ik mijn slaapzak over me heen moest leggen. Om half elf ging de generator uit hetgeen tot stand gekomen was na wat onderhandelingen met hoteleigenaar zodat iedereen kon slapen. Helaas hield ook de koele lucht op.

Vandaag pittige rit op het programma. Ik nam me voor rustig te fietsen om op het eind voldoende energie over te houden om de hitte te weerstaan. De eerste drie uur bewolkt en prima temperatuur om te fietsen. Na de lunch om half elf stijgt de temperatuur snel naar 35 graden. Het aantal klimmeters stijgt ook en het is zaak te blijven drinken. Het landschap is verrassend mooi en afwisselend. Waneer ik iets na twee uur op het voetbalveldje waar we ons kampement hebben aankom is de temperatuur gestegen naar 38 graden. Vlakbij is een rivier waarin ik heerlijk kon afkoelen en me kon wassen.
Na het avondeten serveert men een paar heerlijke taarten vanwege de verjaardag van Marie-José en mijn verjaardag van vrijdag. Een heel aardige geste.

 

Ma 19 nov | Stage 31: Cows Camp – Guinee Border (71 km)

Voor het eerst regen op mijn tent en wel tijdens de nacht. Dat zorgt tenminste voor enige afkoeling. De temperatuur in mijn tent was 27 graden en loopt nu terug naar 20 graden.
Als je de regen op je tent hoort lijkt het meer dan het in feite is. Wel een natte tent moeten inpakken maar het viel mee.

Korte rit vandaag omdat we allerlei formaliteiten moeten vervullen om Senegal uit te komen en Guinee binnen te komen. Na 10 km moeten we een stempel halen om Senegal uit te mogen. Dat gaat redelijk snel. Vervolgens fietsen we eerst 35 km door een natuurpark met veel vogels, bavianen op de weg en geen verkeer. Onderweg komen we een heel nieuwe grenspost tegen met nieuwe gebouwen die onbemand is en overgroeid met onkruid. Vijf kilometer verderop is de echte grenspost. De eerste paar rijders worden aanvankelijk in een boek geregistreerd, maar als blijkt dat er 50 personen komen moet jet computersysteem worden opgestart. Het is door Canada aan Guinee geschonken. Het duurt een hele tijd. Vervolgens na in totaal 70 km nog eens een controle en registratie. Toch zijn we al op tijd op de kampeerplek met hotel. Ik kan er een kamer krijgen. Allemaal heel basic. Elektriciteit werkt van 9 uur in de avond tot middernacht.

 

Categorieën: Uncategorized | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: