Strandrit naar Dakar

Zo 11 nov | Stage 26: Lac Rose – Dakar (41 km)

Erg warm en benauwd in mijn tentje en dus slecht geslapen. Heb nog de mogelijkheid mijn binnentent zonder buitentent op te zetten. Ik moet dan wel zeker weten dat het droog blijft.

Vandaag maar 41 km te fietsen. Voor het ontbijt eerst uitleg over de route naar Dakar. Oorspronkelijk was het de bedoeling een deel over het strand te fietsen maar gelet op het feit dat het vloed is in de ochtend ziet men daarvan af. Terug over de weg van gisteren is geen optie en men heeft een weg gevonden die moeilijk is te vinden, althans de eerste 14 km. Vandaar dat we in een paar groepen vertrekken. Inderdaad heel ingewikkelde route.

Na 14 km komen we op nieuwe asfaltweg langs de kust. Tot 10 km voor de bestemming gaat het met 6 man in hoog tempo naar Dakar. Daarna 11km weer heel ingewikkeld. Gelukkig hebben we Steve bij ons die in de ochtend de nieuwe route nog op zijn Garmin heeft kunnen downloaden. We blijven zo lang mogelijk dicht bij de noordelijke kust rijden. Ondanks moeizaam begin binnen 2 uur bij hotel waar Marjet en Anke me opwachten. Een heel mooi weerzien.

Nadat de fietsen schoon gespoten zijn mogen ze in de conferentiezaal geparkeerd worden. Als onze kamer klaar Is, het is ook nog maar half tien als ik aankom, en wanneer de dinnertruck met de bagage is gearriveerd, kan ik mijn natte plunje vervangen en mij voorbereiden op in feite vierdaags bezoek aan Dakar. Een heel welkome afwisseling na een maand in een zandbak te hebben gefietst en gekampeerd zeker met Marjet en Anke erbij, ondanks dat een stedentrip niet altijd aan mij is besteed.

We lunchen met zijn drieën vlakbij hotel op prachtige locatie aan oceaan en dat is een luxe.

In de middag wat in de buurt rondgekeken. Ook hier in Dakar aan de oceaan is het heel warm. Onze kamer heeft een klamboe en airco. Die is echt wel nodig blijkt ’s nachts.

Lunchen aan de oceaan

Met prachtige golven

Hotel in Dakar in de wijk les Almedie

Za 10 nov | Stage 25: Lompoul – Lac Rose (113 km)

We kamperen in schitterende duinomgeving waar we al om 06.30 uur ontbijt geserveerd krijgen. Oorspronkelijk zouden we vandaag een strandrit doen van 108 km. De ervaring van gisteren maakt dat deze geannuleerd wordt en dat we over de weg gaan. Bij het rijden over het strand ben je afhankelijk van eb en vloed en het rijden gisteren op het heetst van de dag was killing.

We gebruiken de vroege koele ochtend nu om meteen te gaan fietsen. Eerst weer met een een soort pickup de duinen uit 3 km verderop waar de fietsen staan en de dinnertruck. Over goed asfalt over heuvelachtig terrein met heel veel dorpjes en stadjes waar het overal een grote berg afval ligt. Een vuilnisophaaldienst kent men hier niet.

Ook al zijn we vroeg gestart de temperatuur is om half tien al 35 graden. De eerste 60 km tot lunch zijn prima te doen. Daarna loopt temperatuur op tot 43 graden. Elke 5 km drinken en je energie goed verdelen. De laatste 8 km naar Het Lac Rose waar Parijs – Dakar eindigt, zijn bijna onfietsbaar door het mulle zand. Het lukt me redelijk met mijn dikke banden. Op de camping zijn geen kamers meer beschikbaar.

Die zijn allemaal al gereserveerd. In mijn eigen tent is het wel warm, maar gevrijwaard van muggen. Ondertussen is dochter Anke in Dakar gearriveerd en is mijn vrouw Marjet onderweg. Verheug me op weerzien morgen .

Kamperen op camping in deze duinen

Veel groen in Senegal

Daar kamperen we nu

Het water is roze maar ik noem t bruin

Vr 9 nov | Stage 24: Zebra Camp – Lompoil (68 km)

Mijn hutje op de camping heeft alleen wat pallets met een matras erop en redelijk wat ruimte. Het verstoort wel mijn normale routine van de tent waarin ik precies wat op elkaar volgt en waarin ik precies weet in welke volgorde ik alles heb liggen. Als je meer ruimte hebt gebruik je die ook en moet je meer zoeken waar je iets hebt neergelegd. Als ik binnen zit en denk beschermd te zijn tegen de muggen blijkt er toch nog een binnen te zitten. Als ik hem doodsla meteen bloedvlek op de muur. Ik voel al snel waar dat vandaan kwam. Toch maar de klamboe gebruikt hoewel ik dat maar ongemakkelijk vind.

We kunnen uitslapen want het ontbijt is om acht uur gepland en vertrek per fiets pas om elf uur. We gaan vandaag maar 68 km fietsen waarvan 40 km over het strand. Dit kan alleen bij eb.

Het is om 11.00 uur vloed dus moeten we wachten op lagere waterstand alvorens we kunnen vertrekken. Toch al eerder vertrokken want de eerste 20 km heeft een aantal heel zanderige stukken waar je moet lopen. Plan is verder om dan maar op het strand te wachten op lager tij. Als we aankomen op het strand is het water al wel aan het terugtrekken. Inmiddels is het 12 uur en 40 graden. Op het strand klein hutje waar we bescherming tegen zon vinden. We hebben extra lunch meegenomen. Om een uur is er nog steeds geen strook vrij gekomen waarop je kunt fietsen. Een half uur later proberen we het maar regelmatig kom je in het zand vast te zitten en ik val een keer van de fiets. Op het strand val je zacht. Je valt ook in het water. Mijn telefoon uit voorzorg in plastic verpakt. Na een paar km waarin we niet harder dan 7 tot 10km per uur vooruit komen besluiten we nog maar een half uur te wachten onder een boom. Daarna gaat het beter. De kunst is hard zand te vinden en uit de het strand oprukkende

golven te blijven. Lukt niet altijd en mijn schoenen zijn drijfnat.

Het gaat nu 15 tot 18 km per uur. De vijand is meestal niet het zachte zand of het water maar de hitte. Het is 43 graden. Na 20km op het strand worden we gefourageerd met fruit en koele dranken en wat eten. Daar knap ik van op. Elke kilometer neem ik wat te drinken uit mijn camelbag. De hitte is moordend. De laatste 5 km komt er wat mist opzetten en de temperatuur zakt met bijna 10 graden. Een welkome verfrissing.

Om 16.00 uur de extra lunch. Daar val ik nog van mijn fiets omdat door het zoute water het kliksysteem van mijn pedalen wat vast was gaan zitten. Het zand vangt mijn val wel op maar toch enkel wat geblesseerd blijkt ’s nachts. Daarna nog 8km met forse tegenwind. Dan worden we in open voertuig per twaalfen vervoerd naar prachtig gelegen camping waar we een tent delen met zijn drieën en waar douche en toilet in zit. Daarna wordt een maaltijd door de camping geserveerd. Prima geregeld. Geweldige ervaring vandaag.

Wachten tot 11u om te kunnen vertrekken

Zandweg

In dit dorp onfietsbaar zand

De weg naar t strand

Te weinig hard zand om op te fietsen

Eerst veel lopen

Om de golven heen

Schoonwassen fietsen van zout water

Advertenties
Categorieën: Uncategorized | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: