De eerste dagen in de Atlas

Di 16 okt | Stage 4: Tin Mel Mosque – Taroudant  (122 km)

De tweede nacht in mijn tentje heel redelijk geslapen. Wel veel hondgeblaf en uilen. Prachtig geluid maken de uilen. Het is in de ochtend redelijk fris en we beginnen met een klim van bijna 30 km om op 2100 meter hoogte te komen. Totaal 1000 meter stijgen. Wat extra kleding aan. Als de zon doorkomt wordt het iets warmer maar al snel weer in de schaduw van de berg. De klim neemt nodige tijd in beslag. Als we de top bereiken schijnt aan de ene kant de zon en aan de andere kant kijken we over een prachtig wolkendek uit. In de afdaling blijkt het minder mooi. Mist en kou. Net 10 graden. Gelukkig heb ik nog een regenjackje bij me. De handschoenen dacht ik niet nodig te hebben maar dat was een misvatting. 27 km afdalen met in het begin heel slecht wegdek. Geen gevoel in mijn handen. Remmen gaat wel, schakelen nauwelijks. Laatste 10 km wel perfect asfalt. De beklimming was schitterend, de afdaling te koud.

Na de lunch nog 50 km redelijk vlak en al rond 2 uur op de camping, die berekend is op campers en niet op tentjes. Veel keien en geen gras wel warme douche. In het middentuintje kon ik nog een plekje vinden zonder stenen.


Ma 15 okt | Stage 3: Marrakech – Mosque Tin Mel (114 km)

Vandaag het Atlasgebergte in en moeten we meer dan 1800 klimkilometers maken. Als ik om half acht vertrek is het nog maar net licht. Het is ook nog zwaar bewolkt. Eerst naar Marrakech over grote wegen met wel een fietsstrook. De eerste 10 km had ik gisteren al gefietst. Er zijn veel stoplichten en daar heb ik als fietser minder last van dan de auto die de route met oranjetape moet aangeven. Gelukkig heb ik een goede beschrijving en bovendien een route op mijn Garmin. Met dank aan Wiel. Het is een mooie controle. Na 18 km iets minder verkeer en dan volgt er 25 kilometer vals plat. Stijging van 1 a 2 procent. De wind is ook nog wat tegen en het lijkt of je constant met de rem erop fietst. Bovendien zie ik in de verte zeer donkere luchten met op achtergrond bergen. En geen regenkleding bij me. Het blijkt mee te vallen en geleidelijk komt de zon door. Daarna echt bergop.

Bij de lunch na 60 km zie je de besneeuwde bergtoppen van de Atlas liggen. Tot de lunch is er redelijk wat verkeer vooral taxi’s met toeristen en walmende vrachtwagens. Na de lunch gaan we echt door het Atlasgebergte met nauwelijks verkeer. Schitterend om te zien hoe de weg zich door deze kale bergen met veel cactussen wurmt. Af en toe een klein dorpje. Het is ongeveer 25 graden. Het devies is blijven drinken. Daarom 2x gestopt voor een cola. Met de baas van een van de tentjes over voetbal in Nederland gesproken. Dat gaat hier in het Frans en dat ging heel redelijk. Opmerkelijk dat de jongen opmerkte dat hij geen visum kon krijgen om naar Nederland te gaan, terwijl wij zonder visum Marokko in kunnen. Om half drie bij de moskee waar we een plekje moesten zoeken om te kamperen. Voor de moskee mocht niet. Naast de moskee was ook een redelijk plekje, maar als kampeerplaats heel minimaal met geen voorzieningen.

 

Zo 14 okt | Rustdag in Marrakech

Op tijd naar het ontijt want het campingrestaurant is niet echt berekend op zoveel hongerige fietsers. Met wat geduld komt het toch voor elkaar. Om naar Marrakech te komen heb ik de keuze uit een taxi of een fiets. In een grote stad te voet ronddwalen is niet mijn favoriete bezigheid dus kies ik voor de fiets. Al op tijd weg nu het nog niet zo warm is. Om een of andere reden was ik ervan overtuigd dat ik vanuit het zuiden de stad inkwam terwijl het vanuit het noorden was. Door deze desorientatie duurde het even voor ik het centrum had bereikt. De verbinding met google maps was zodanig matig dat ik eerst via een café Wi-Fi verbinding moest zien te krijgen om me te heroriënteren.

Marrakech is een drukke stad met veel toeristen en koetsen met paarden en navenante geuren. Op mijn fiets door heel wat aardige straatjes gekomen, veelas met eenrichtingsverkeer. Als fietser heb je daar niet mee te maken. Gelukkig was het vandaag niet zo warm als gisteren en dat geeft hoop voor morgen als we het Atlasgebergte ingaan. Op 2000 meter hoogte kamperen. Toch maar jasje en handschoenen ingepakt.Za 13 okt | Stage 2: Ain Belmisk – Marrakech (129 km)

De eerste nacht in mijn nieuwe tentje blijf ik mij goed herinneren. Ik heb wel een oog dicht proberen te doen maar ik heb geen minuut geslapen. Ook nog eens de wekker een uur te vroeg gezet en de dag begon dus wat minder. Na de gebruikelijk pap snel op pad om half acht. Het is nog niet eens echt licht. Het is heerlijk koel de eerste paar uur. Na 80 km lunch en die heb ik hard nodig want het was door het nodige klimwerk toch bijna 4 uur na de lunch. De weg is vol met verkeer en er blijft weinig ruimte over voor een fietser. In begin van de ochtend al voor een politie moeten stoppen die zei dat ik echt “droite” moest blijven.

Na de lunch wind tegen, licht stijgen en een temperatuur van 35 graden. Na een drinkpauze in een stadje waar je uitgerookt werd door al het vlees dat men er aan het braden was, ineens wind mee en licht omlaag. Heel voorspoedig al om half twee op een camping waar ze nog een kamer vrij hadden. Dat is het voordeel als je vroeg aankomt
Na zo’n beroerde nacht leek me dat wel verdiend. Op de camping is het bijna 40 graden, maar er is een zwembad en veel schaduw. We konden er ook heel redelijk eten. Een echt alternatief was er niet want Marrakech ligt 8 km verderop.

 

Vr 12 okt | Stage 1: Casablanca – Aub Belmisk (129 km)

De eerste fietsdag. Om half acht kunnen we pas vertrekken omdat het niet eerder licht is. Een hele organisatie om met 40 fietsers en een groot aantal voertuigen midden uit Casablanca te vertrekken. Eerst een groepsfoto bij de Moskee en daarna nog 20 km in konvooi met de hele groep. Daarna is het verkeer zodanig dat we op on zelf kunnen fietsen. De snellere fietsers scheiden zich al snel van de wat langzamere. Het landschap is wat eentonig. Vlakte en weinig bomen en regelmatig boerderijtjes en dan uiteraard met loslopende honden. Maar een keer een echt achter me aan gehad.

Mijn inpakroutine had me nog wat in de steek gelaten. Geen vitamines en zonnebrandcrème vergeten mee te nemen. Was wel nodig. Wolkenloze hemel en de temperatuur loopt na de middag op naar bijna 40 graden. Het rijden in konvooi heeft meer dan 2 uur in beslag genomen zodat de lunch rond 12 uur zeer welkom was.
En veel drinken is het devies.

Rond 15.00 uur kom ik op de campsite aan, waar veel schaduw is zodat ik een redelijk plekje kan vinden voor mijn nieuwe Hilleberg tent. Bevalt uitstekend want ik kan op een klein krukje erin zitten zodat ik alles kan organiseren. Wel weer even wennen met zo’n grote groep op pad en het campingleven.

Advertenties
Categorieën: Uncategorized | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: