Zwarte-, Grizzly- en Brum/brom-beren op de weg!

Di 20 juni: Mosquito Creek – Banf (89km)

We zitten nog steeds op 1800 meter hoogte. Als ik s’nachts even naar buiten ga dan valt er zelfs wat dunne natte sneeuw. Dat doet me mede besluiten niet opnieuw in kou en regen te starten maar met de dinnervan meteen naar Banf mee te rijden en een golfbaan te zoeken. Die moet vergelijkbaar zijn met die van Jasper. Goed heb ik niet geslapen. We lagen met 7 man op een slaapzaaltje. Niet alle snurkers waren in het goede slaapzaaltje  terecht gekomen .

Als laatste vertrokken in de dinnervan. Koud maar mooi weer. Alle rijders passeren we achtereenvolgens. Er is nog een uitstapje van 12 km mogelijk om Lake Louise te bewonderen. In de van doen wij dat ook evenals busladingen vol toeristen en dat om half negen in de ochtend. Bij de lunchvan die altijd als eerste vertrekt wordt geholpen met klaarmaken van de lunch die we zelf ook meteen gebruiken. Al voor half elf in Banf waar het stralend weer is. Op mijn fiets ben ik voor elf uur op de golfbaan die schitterend is gelegen. Drie jaar geleden had ik die vanaf Sulphur Mountain zien liggen en het leek me schitterend hier te spelen. Dat heb ik dan ook gedaan en het was een unieke ervaring. Met name de holes met hoogteverschillen. Tegen half vijf op camping en tentje snel opgezet. Na het eten begint het te regenen. Hopelijk houdt het tijdig voor morgen op. De laatste nacht op deze toer wordt in stijl afgesloten.

Ma 19 juni: Wilcox – Mosquito Creek (99km)

Een koude nacht maar mijn slaapzak kan het goed aan. In de ochtend net boven nul graden. De warmste uitrusting is geboden. We beginnen met eerst 4 km wat klimmen om warm te worden en dan 15 km afdalen. Steenkoud. Ik waan me op wintersport met al die besneeuwde bergen om me heen. Gelukkig is het maandag en nog niet veel campers met toeristen om ons heen. De weg heeft om de paar meter gleuven en het lijkt wel off road. Ik kom tot de conclusie dat Canada geen fietsland is. Een land alleen voor auto’s. We hebben 1500 km alleen op een highway gefietst. En dan heb je op deze Icefield Parkway nergens een mogelijkheid  te bellen of te whatsappen. Nergens verbinding 300km lang. In Afrika is het beter geregeld.

Na een pittige klim op 67 km bij de lunch. Ik heb het nog steeds koud. Wind tegen en warmer dan 10 graden wil het niet worden. Het lijkt soms te gaan regenen. Slechts af en toe een beetje. Na de lunch geniet ik wat meer van de omgeving. Ik moet me gelukkig prijzen dat ik hier samen met Lieke kan fietsen en dat vergoedt alles. We zijn al vroeg in de middag op onze bestemming. Een hostel met 3 slaapzaaltjes. Een voor vrouwen en een voor mannen en een voor snurkers. Afwachten of alle snurkers er ook naar toe gaan. Het hostel heeft geen elektriciteit en geen werkende wifi. Wel gezellig. Mijn tijd kom ik verder door met wat te schaken. Er zijn meer schaakliefhebbers en dat komt goed uit. Enige consternatie ontstaat er als vlakbij een grizzlybeer wordt gesignaleerd. De beheerster van het hostel waarschuwt een ranger. Die probeert de beer met een spray te verjagen maar helaas spuit hij zichzelf in de ogen. Klaarblijkelijk schrikt ook de beer daarvan en vertrekt.

Zo 18 juni: Jasper – Wilcox (108km)

Na 2 rustdagen tijd om weer te gaan fietsen. In de ochtend is het net boven nul graden. Ik ben er op voorbereid. Ook op regen. Voor het ontbijt om 07.00 uur eerst een ridersmeeting. De afstand lijkt niet ver maar meer dan 1400 meter klimmen en niet veel meer dan 400 meter afdalen maakt het toch pittig. We rijden over de Icefield Parkway met prachtig uitzicht op veel besneeuwde bergen en op gletsjers. Het is een topic want heel veel auto’s en bussen op de weg. Het blijft fris en bewolkt en ook regenkleding blijkt nodig.

Na 50 km een koffieshop. Onderweg op 5 meter afstand net achter de vangrail een grote zwarte beer. Gelukkig vindt hij ons niet i interessant maar ik schrik er wel even van. Normaal hoor je geloof ik geluid te maken maar dat vergeet ik. Snel er voorbij. Naderhand op grotere afstand van de weg nog een grizzlybeer. Die is ver genoeg weg.

Na ruim 70 km wanneer we al drie en half uur hebben gefietst, duikt de lunchtruc op. Af en toe schijnt zelfs de zon. Nog haalt het de 10 graden niet. Na de lunch begint het echte klimwerk. Vijf kilometer meer dan 9%. De uitzichten zijn adembenemend. Dat hebben veel meer toeristen ontdekt. Ik herinner me dat ik 3 jaar geleden hier ook ben geweest dus een heleboel foto’s heb ik al. Rond twee uur op de camping waar de faciliteiten minimaal zijn, het uitzicht grandioos en er bovendien geen muggen zijn. We zitten immers boven de 2000 meter. Dus wel koud.

Za 17 juni: 2e Rustdag in Jasper

Een groot aantal van ons heeft geboekt voor een rafting. Leek mij niet zo aantrekkelijk om nat te worden bij temperaturen onder 10 graden ook al ben je er op gekleed. Ik heb mijn fiets gepakt om de golfbaan te bekijken. Een paar kilometer ervoor zie ik een vijftal fietsers stilstaan. Ze waarschuwen me dat 100 meter verderop een grizzlybeer met 2 jongen zit. Ze zijn goed waar te nemen en maken geen aanstalten te vertrekken. Na 10 minuten wachten draaien de fietsers om. Ze hebben wel een luidspreker met muziek op een bagagedrager maar die werkt alleen bij zwarte beren. Ik draai ook maar om en realiseer me dat het berengevaar groter is dan ik had vermoed. Zeker als je op een fiets rijdt. Na zeker 10km omrijden kom ik toch bij de golfbaan. Ik vraag maar eens of ik kan spelen en zowaar begint er om 14.00 uur een wedstrijd waar ik aan mee kan doen. Er wordt op alle holes tegelijkertijd gestart en ik wordt op hole 16 ingedeeld. Omdat het nog maar 11.00 uur is alle tijd om in te slaan.

Ik weet dat ik op een fietstocht niet over golfen moet uitweiden en omgekeerd maar ik heb nog nooit op zo’n prachtige baan gespeeld. De organisatie was bijzonder en de baan lag er fantastisch bij in schitterende omgeving. Mooiste baan waar ik ooit heb gespeeld maar ik speel ook nog niet zo lang. Om half acht pas terug en daarna door Lieke getrakteerd vanwege vaderdag. Een dag om niet snel te vergeten.

Advertenties
Categorieën: Uncategorized | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: