De kaapse winter

7 mei ’14 – Stage 92 – Nieuwoudtville to Clanwilliam – 136 km

Hoewel er ’s nachts wat regen leek te vallen bleek de was toch droog. Wat regendruppels op een tent lijkt ook vaak meer dan het is. Bovendien is het een aangename temperatuur. De eerste 96 km zal geen asfalt zijn. Het eerste uur is het behoorlijk hobbelen maar nu eens harde wind in de rug. Daarna volgt een prima weg en er hoeft niet veel geklommen te worden zodat ik weer eens op tijd de lunch bereik. We zijn in een prachtig landschap terecht gekomen. Regelmatig plaatsjes met van oorsprong Nederlandse/Afriaanse namen. Moedverlorenpad vond ik toch wel de moeite waard om te fotograferen. Iedereen is enthousiast over de mooie omgeving. Na de lunch moet er nog behoorlijk geklommen worden naar de Pakhuis Pass en wel in twee etappes. Eerst over een onverharde weg en daarna over asfaltweg die op verschillende stukken meer dan 10 procent stijging heeft. Ten slotte nog een heel lange afdaling naar Clanwilliam door een prachtig gebied.

6 mei ’14 – Stage 91 – Kliprand to Nieuwoudtvillage – 140 km

We beginnen voorspoedig met wind in de rug. Het is wel zoeken naar befietsbare stukken maar vooral aan de kanten zijn die er wel. Oppassen wel dat je niet in mul zand terecht komt. Na een uur draait de wind en telkens blijkt die schuin van voren te komen. Het landschap is zeer de moeite waard met prachtige heuvels, wat voor ons dus veel op en af betekent. Na vier uur ploeteren lunch op 75 km bereikt. Nog een klein stukkie van 10 km en dan eindelijk weer asfaltweg met wind in de rug. Alhoewel op dat kleine stukkie een hinderlijke stormwind moet worden overwonnen en dat duurt bijna een uur. Om de asfaltweg op te komen slaan we rechts af en met vliegende vaart met wind in de rug zoeven we kilometers lang naar beneden. Op het eind nog wel behoorlijk wat klimmen maar dan hebben we ook weer een plaatsje bereikt waar een winkeltje is en waar je geld kunt pinnen. Op campsite is een mooi zwembad maar ondertussen is het gaan regenen zodat er weinig gebruik van wordt gemaakt. De was drogen lijkt onhandig zo.

5 mei ’14 – Stage 90 – Springbok to Kliprand – 153 km

De nacht is behoorlijk koud en voor eerst helemaal in slaapzak gerold. Het regent niet maar toch is alles vochtig en nat. Ik kan mijn handen niet warm krijgen, niet gek want als ik vertrek is het vier graden! Ik heb alles aangedaan wat warmte geeft. Schaatshandschoenen, lange broek en dik overjasje. Alsof ik ga schaatsen. We beginnen met eenafdaling en daar wordt je ook niet warm van. Na 4 km begint off road en we beginnen met behoorlijk lange klim. Krijg je het wel warm van maar de weg is erbarmelijk. De omgeving daarentegen is schitterend. Het blijft de hele ochtend ploeteren op zeer slechte weg, wasbord, los zand en ook nog knappe wind schuin van voren. Na 5 uur bereik ik lunchplek op 80 km. De meesten die na mij komen nemen de truck omdat men zich realiseert niet op tijd binnen te kunnen komen. In de middag is de weg soms wat beter maar de wind blijft beroerd. Om 16.30 uur bereik ik campsite. Nog maar een tweetal uur om mijn tent op te zetten en verder orde op zaken te stellen. Heb het genoegen na de maaltijd te helpen met het afwassen van de grote pannen. Meteen daarna tent in om te slapen, helaas maken een snurker naast me en een aantal in de buurt die maar blijven blaffen dat niet gemakkelijk. Zware dag met een te lange afstand over off road. De organisatie heeft het genoteerd.

4 mei ’14 – Stage 89 – Felix Unite to Springbok – 133 km

We beginnen na een paar km met de grensformaliteiten om Namibië uit te komen en Zuid Afrika binnen te komen. We zijn de eersten en men vindt het maar gek zo’n fietser zonder bagage. Dat moeten we wel eerst uitleggen voor we de grens over kunnen. De lunch is na 77 km maar nog heel ver weg. We moeten heel lang en langzaam 1000 meter klimmen. Alsof er iemand aan je fiets hangt. Als je naar voren kijkt zie je op die lange kaarsrechte wegen niet dat je stijgt. Als je om kijkt weet je wel beter. Er komt ook nog een zeer sterke tegenwind opzetten en dat maakt dat het tempo vaak onder de 15 km zakt. Na ruim 4 uur fietsen de lunchplek bereikt. Menigeen na mij blijkt te besluiten met de truck verder te gaan. Na de lunch wat op en af maar minder last van wind. De temperatuur komt niet veel verder dan 20 graden en dat is bijna de helft van een dag geleden. Als ik na 8 uur onderweg te zijn geweest op de campsite kom begint het zelfs te miezeren. We gaan de Kaapse winter in.

3 mei ’14 – Felix Unite aan Orange River. 

Met het prachtige uitzicht over de Orange River heb ik er weinig behoefte aan iets anders te doen dan bij mijn cabana te blijven. De fietskleding was ik zelf en hoewel er geen laundry service is is men toch bereid de rest van mijn was te doen, ik voel me een koning te rijk. Heb verder mijn tda gegevens eens allemaal verzameld en de resultaten: hoeveel km al die keren en hoeveel dagen gefietst die volgen nog een keer. Uiteraard fiets gepoetst en voor de rest hitte doorstaan. Alles gereed voor laatste fietsweek van 7 dagen.

Advertenties
Categorieën: Uncategorized | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: