De laatste paar fietsdagen…

Stage 69: Soccer Camp – Ruze Chalets = 183km (10 april)

Vandaag staat de langste rit tot nu toe op het programma. De ochtend is behoorlijk koud maar ik heb geen zin om een extra jack aan te doen. Die moet je de rest van de dag ook weer meesjouwen op je fiets. Als de zon eenmaal op is wordt het gelukkig snel warm. Bij het vuur dat voor ontbijt nodig was zitten aantal mannen en kinderen zich op te warmen. Mijn handen zijn zo koud dat ik even als een pinguïn mijn armen op mijn rug sla. Alsof ik op de schaatsbaan sta. Eenmaal onderweg is de kou snel weg. Als een groepje rijders van zo’n 10 man voorbijkomt haak ik aan. Na 10 tot 15 minuten op kop te hebben gereden wordt er gewisseld en zo komt de lunch snel in zicht. Na lunch gaan we met dezelfde groep verder. Als iemands ketting breekt wachten we op elkaar, voor mij een mooie gelegenheid om een foto te maken. Het landschap is weinig interessant, af en toe komen we door een plaatsje waar door fietsers gevreesde speedbumbs liggen. Gezamenlijk wordt afgesproken 40 km voor einde nog een stop te maken om wat te drinken. Als je kopwerk moet doen is het behoorlijk aanpoten. Gelukkig kan ik het tempo goed bijhouden. Op het eind wordt er nog gesprint. We blijken gemiddeld 30 km per uur te hebben gefietst. Voor mij was de mooiste fietsdag hoewel ik me telkens voorhoud dat ik hier niet ben om zo snel mogelijk door Afrika te fietsen. Af en toe wat racen moet kunnen. Ik probeer voor Henri op de campsite nog een chaletje te krijgen, maar die blijken allemaal al gereserveerd. Voor het laatst moet hij nog eens zijn tent opzetten wat meestal de nodige tijd vergt.

Stage 68: Lusaka – Soccer Camp = 158 km (9 april)

Al om 4.45 belt de portier dat de taxi klaar staat om ons naar het tda camp te brengen. Een half uur te vroeg weliswaar, maar dit keer weet de taxi ons wel meteen naar het goeie adres te brengen. Het ontbijt werd zo vroeg nog niet in het hotel geserveerd dus doen we het met het gebruikelijke bord pap. Op de zogeheten ridersmeeting krijg ik niet mee dat de eerste afslag op de rotonde niet is aangegeven met oranje lint. Dat zou na 9 km zijn. Omdat ik dan nog maar 8 km heb geteld rij ik door. Al snel gemerkt dat ik verkeerd zit. Dus maar weer terug. Ik sluit me aan bij een groepje fietsers met een redelijk tempo. Uiteindelijk ontstaat er nog een kleiner groepje en wordt er stevig doorgereden tot de lunch die wij vrolijk om negen uur ’s ochtends nuttigen. Het wordt steeds warmer en het wordt ook vlakker.  Met beetje rugwind maakt dat de afstand van 158 km wat gemakkelijker te overbruggen. Ik kies ervoor in eigen tempo door te rijden en af en toen nog eens een foto te maken. Al vroeg in de middag op campsite wat weer een plaatselijk voetbalveld waar ’s avonds nog wel gevoetbald moet worden. Maar we mogen onze tenten toch aan de rand van het veld opzetten en we zitten zo waar op de eerste rang voor de voetbal wedstrijd. Helaas blijkt vandaag een van de rijders een botsing te hebben gehad met fietser die aan verkeerde kant van weg reed. Hij heeft het er met een hersenschudding en sleutelbeenbreuk vanaf gebracht en zal niet meer verder kunnen fietsen. Zo snel kan dus iets gebeuren. Nog 2 fietsdagen.

Rustdag Lusaka (8 april)

Een rustdag begint met uitslapen tot 7, ontbijten in het hotel en het gebruikelijk wasje fietskleding. Het hotel is uitstekend, wifi werkt nu eens echt en dat is erg prettig om alle berichten te kunnen versturen. Het hotel ligt in een grote shopping mall. Daar is echt alles te koop wat in Nederland ook te koop is. Bij de Spar doe ik wat inkopen en bij de bank wissel ik wat geld en dat vergt enge tijd omdat er nog lange rijen voor de kassa staan zoals wij dat kennen van het postkantoor. Die hebben ze hier ook een, maar in dit geval een kleine uitvoering. Ik heb wat postzegels kunnen kopen om kaarten te versturen. Die kaarten vond ik weer in mooie boekhandel waar ik ook een mooie kaart van Zuidelijk Afrika vond. Helemaal gelukkig mee. Na de middag volgen dan toch weer de voorbereidingen voor volgende dag want de wekker staat alweer om 4.30.

Advertenties
Categorieën: Uncategorized | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: