Van Kenia naar Tanzania

Stag 47:  Nairobi – Namanga = 157 km  (maandag 11 maart)

Na een onrustige nacht met veel hondengeblaf sta ik om 5.30 op en probeer weer snel in het TDA-ritme te komen. Ik probeer alles zodanig op te bergen dat het meteen weer is terug te vinden. Bovendien moet alles ook nog in de locker passen. Iedere keer weer een kleine logistieke operatie. Omdat er in totaal zo veel ‘riders’ zijn hebben wij een locker in de lunchtruck toegewezen gekregen, waar ze breder  zijn maar minder diep. Het is even passen en meten, maar alles krijgt uiteindelijk een plekje. Henri past zich goed aan aan de hurry waarin alles gaat en staat al klaar voor vertrek. Een uur en drie kwartier nadat ik ben opgestaan gaan we op pad. De eerste 17 km  gaan over een drukke en slechte weg om de stad uit te komen. Na 40 km wordt het nog erger want de weg blijkt onder construction te zijn. Het lijkt wel een gravelroad in Namibië.

De tocht duurt langer dan ons lief is en Henri vraagt zich af of hij wel de goede vakantie heeft geboekt. Na 70 km is er even tijd voor lunch, na 125 km zijn we dringend aan cola toe en maken de voor TDA gebruikelijke cokestop. Henri probeert contact te krijgen met plaatselijke bevolking maar dat gaat wat moeizaam. 15 km voor finish gaat het regenen en de drup gaat over in een tropische stortbui die aanzienlijk kouder is dan men mij had voorgesteld. We hebben nog even geprobeerd te schuilen omdat we niks zagen, maar al weer snel doorgereden. Natter konden we toch niet worden. Op de camping was men ook alles in veiligheid aan het brengen, maar gelukkig was het zoals een tropische bui betaamt, ook snel weer over. Het bijzondere was dat fietsers die een half uur later binnen kwamen helemaal droog waren gebleven. Al met al een zware eerste dag. Voor de liefhebbers: we waren om 15.45 uur binnen en gemiddeld 21.5 gemiddeld gereden. Geen slecht begin, al zeg ik het zelf.

Stage 48: Namanga – Arusha = 118 km (dinsdag 12 maart)

Vandaag lijkt het een korte etappe na gisteren. We hebben een relatief matige camping plaats en honden blaffen weer de hele nacht wat af. Ik heb het ritme en de logistiek nog niet helemaal te pakken. Ik kan mijn fietsmetertje niet vinden… Dan maar zonder van start en dat betekent heel wat voor mij! Maar dat is TDA. Na 4 km komen we aan bij de grensovergang met Tanzania. Dat betekent eerst papieren invullen om je uit te schrijven uit Kenia en vervolgens weer papieren invullen (en betalen) om Tanzania in te komen. Dit hele proces duurt toch gauw een uur. Wel meteen van de gelegenheid gebruik gemaakt om geld te wisselen bij een van de vele wisselaars die er rondlopen. Weer wennen aan nieuw geld terwijl ik nog niet eens aan de keniaanse shiling was gewend. Dat blijkt wel, want bij het afrekenen van een colaatje gaf ik iemand 50 dollar ipv 50 shilling (50 cent). Ik had het zelf eerst niet door maar de jongen aan wie ik het gaf stond met zulke grote ogen te kijken dat ik zag dat er iets mis was en we nog terug konden ruilen naar de juiste briefjes.

Om half negen gaan we eindelijk echt van start. Prachtig landschap, niet te warm en weinig verkeer op glad nieuw gelegd asfalt. Toch redelijk heuvelachtig en in de verte duikt mount Meru aan de horizon op. Ondanks het heuvelachtige is het een lange rechte weg. Na 70 km lunch en gelijk daar achteraan een klim van 10 km. Ik raak Henri kwijt die halverwege een cokestop neemt. Na de klim zou het nog 30km afdalen naar Arusha zijn. Dat viel stiekem een beetje tegen door de harde wind tegen en regelmatig klimmetjes.

Om half drie kom ik aan op de campsite in Arusha, waar ik nog een uurtje wacht op de lunchtruck waar mijn bagage in zit. Zaterdag beginnen we aan 8 dagen offroad dus ik zet er alvast banden op met meer profiel.  Maar eerst drie rustdagen die we heel lux in een hotel gaan doorbrengen. Voor fietsers die de hele tocht in een keer rijden zijn we op de helft van de toer. De meesten hebben een safari geboekt in het nabij gelegen Serengeti Park. Ik hoop nog wat wild onderweg tegen te komen. Aan het eind van de middag worden mijn benen verrast door wat kramp, misschien toch te voortvarend geweest vandaag. Gelukkig hebben we 3 dagen voor herstel!

Advertenties
Categorieën: Uncategorized | 1 reactie

Berichtnavigatie

Een gedachte over “Van Kenia naar Tanzania

  1. tonvandervegt

    Dag Paul en Henri
    Op het moment dat ik dit bericht stuur heb je 2 fietsdagen, 3 rustdagen en nog eens 8 fietsdagen achter de rug en zit je in Mbeya. Jullie fietsten in het paradijs op aarde (van Arusha naar Mbeya) en naar Mbeya bijna de hemel in. Een donderse klim op 23 maart, maar ik hoor jullie daarover wel. Ben blij dat jullie de kinderen van de Watoto-foundation bezocht hebben. Ik ben jaloers en weet uit eigen ervaring wat jullie te wachten staat, groeten Ton van der Vegt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: