De Ethiopische Ardennen, maar dan anders…

Hieronder weer een paar korte verslagen van papa die hij vanuit Addis heeft kunnen sturen. Ondertussen is zijn fietsmaatje Jo alweer in Nederland en hij alleen met de groep doorgereden. Voor de fanatieke volger wilde ik nog even de link geven naar de website van de organisatie. Daar is namelijk elke dag te zien hoe lang papa heeft gefietst en of ie wel binnen is gekomen! http://www.tourdafrique.com/tours/tourdafrique/race-results

Donderdag 16 februari. Bahir Dar – Bush Camp 162 km.

Na de rustdag op tijd op om voorbereidingen te treffen voor een lange dag waarin ook nog 1650 hoogtemeters moeten worden overwonnen. We vertrekken al voor half acht en het landschap is schitterend. Opvallend veel land is in cultuur gebracht en je ziet hier de boeren met een os en ploeg het land bewerken. De eerste helft fietsen we mee in een groepje en met gemiddeld 25 km/u arriveren we bij lunch. Na de lunch klimt het steeds verder omhoog en we rijden over een hoogvlakte. Schitterende vergezichten en een mooie afdaling. Over het algemeen relatief weinig last van kinderen langs kant van de weg hoewel Jo nog op het eind van tocht door iets in zijn gezicht werd geraakt. Niks ernstigs gelukkig. De eerste foto is van het ontbijt op de binnenplaats van het hotel en de tweede is van de prachtig gelegen campsite.

Vrijdag 17 febr. Bush Camp – Forest camp 117 km.

Vandaag ‘slechts’ 117 km, maar wel ruim 1800 hoogtemeters. We zijn op tijd weg maar de klimmen zijn langer en steiler dan gisteren. Onderweg toch wat tijd voor foto’s. De ploegende boer zetten we vandaag wel op de foto. We blijven op een hoogte van 2000 tot 2500 meter rijden. Nog steeds en prachtig landschap zoals op foto’s is te zien. Onderweg worden we weer constant aangesproken. Als de kinderen je zien aankomen rennen ze zo hard mogelijk naar de weg om een glimp van je op te vangen. Langzaam leer ik met het gebedel om money om te gaan. Het is een gegeven – keep smiling. Na de lunch nog even doorbijten zeker als het laatste stuk weg omhoog een weg in aanleg blijkt vol keien (anke: dat is dan al twee jaar zo!). Onderweg nog een stop in Debre Marcos waar we voor de afwisseling op alles cola een fruit juice konden krijgen. Iets na drieën in camp gearriveerd zodat we voldoende tijd hebben om de tent rustig op te zetten.

Zaterdag 18 februari. Vandaag tocht van 86 km.

We gaan ‘The Nile Gorge’ doen vandaag. De Nijl stroomt namelijk tussen twee hoogvlaktes door er een enorme gorge is ontstaan. We zullen 1500 m dalen, een brug overgaan en gelijk weer 1500 m klimmen. We beginnen op tijd en het landschap is blijft schitterend. Er wordt veel graan verbouwd en dat op 2500m! Al vroeg heel is het druk met veel mensen die veel stro op hun hoofd dragen. Het zijn vooral vrouwen. Ook wordt er hard gewerkt om het kaf van het koren te scheiden. Ik heb geprobeerd er een foto van te maken, maar dat lukt niet zonder dat er veel kinderen voor gaan staan.

Na lunch de afdaling van 20 km de Nijl gorge in. Erg slecht wegdek met gaten en stukje golvend/ribbelig asfalt. De brug over (het is in het dal 42°!) en dan begint de klim van 20 km. Voor de racers telt dit als een time trial. Heel mooie maar erg zware klim met stukken van 12 tot 15%. Na 2.40 uur kom ik uitgeput boven aan. De snelste was al boven toen ik halverwege was. Het blijkt nieuw record te zijn. De langste en zwaarste klim van de hele tour hebben we mooi achter de rug. Nog twee dagen en dan zijn we alweer in Addis Abeba.

Zondag 19 februari Gona Tsion – Gorge Camp. 90 km.

We vertrekken zoals gewoonlijk rond half acht en het lijkt na gisteren met slechts 1100 hoogtemeters een gemakkelijk tochtje. Dat is nu net de verkeerde gedachte. Voor de lunch een pittige klim waardoor we op 3000m hoogte komen. Na de lunch bereiken we het hoogste punt van de tour op ruim 3100m. Dat  blijft 15 km zo maar wel telkens op en af , net als in de Ardennen. Schitterende vergezichten en soms is het zelfs aan de koele kant ondanks de zon. Het blijkt vandaag zondag te zijn, zelfs kinderen lopen in 3-delig pak. De een verzorgder dan de ander. We komen al vroeg op campsite aan met schitterend uitzicht over de Gorge. De kampeergrond is bezaaid met stenen en het is een hobbeling terrein, wat het niet eenvoudig maakt een vlak plekje voor de tent te vinden. Vlakbij de campsite is een resort met viewpoint over de gorge en er wordt koude cola en bier geserveerd. Dat is altijd welkom.

Advertenties
Categorieën: Uncategorized | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: